Click to get your HeartBit

Intelligens sportruházat integrált, valós idejű EKG-rendszerrel

Szívügyünk

A magyar fejlesztésű HeartBit orvosi szintű szívvizsgálatot kínál sportolás közben felhasználói számára. A hordható okoseszköz túllépett az egyszerű pulzusmérők megoldásain, valós idejű EKG adatok gyűjtésére és elemzésére képes, segít optimalizálni a terhelést és az edzés hatékonyságát.

Az IDC (International Data Corporation) 2019 márciusában publikált legfrissebb, 2018. évi jelentése szerint a gyártók mobiltelefon-eladásai ugyan csökkentek, a hordható okoseszközök – aktivitásmérők, intelligens órák és okoskarkötők – piaca viszont szép növekedést ért el.

A hosszú és egészséges élethez nélkülözhetetlen, hogy az ember fitt legyen és megőrizze kondícióját. A sport a mindennapjaink szerves része, így nem véletlen, hogy a legújabb technológiai megoldások hamar megjelennek a sporteszközök piacán. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az aktivitásmérők, amelyek piaca iparági várakozások szerint 2020-ra elérheti a 34 milliárd dollárt.

„A megfelelő edzési mód mindenkinél más, függ az egyéni fiziológiától, preferenciáktól, valamint az edzés külső körülményeitől. Nemcsak hatékonnyá, de biztonságossá is akartuk tenni a profi és amatőr sportolók edzéseit. Arra akarjuk ösztönözni az embereket, hogy úgy sportoljanak, hogy eközben védik legfontosabb szervüket. Túlléptünk a pulzusmérőkön, valós idejű, orvosi pontosságú EKG adatok elemzésével óvjuk a sziveket” – fejti ki ifj. Kozmann György, a HeartBit vezérigazgatója.

A HeartBit egy olyan okoseszköz, amely terheléses EKG-t mér fizikai aktivitás közben, valós időben (a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő pulzusmérő eleve nem is mér EKG-t). Képes arra, hogy a mért adattömegből kiválassza a releváns adatokat, és ezekből valódi, élettani következtetéseket vonjon le. Úgy segít a fizikai állóképesség fejlesztésében, hogy közben a sportoló nem teszi ki magát kardiológiai kockázatnak.

A mai rohanó világban nem mindig egyértelmű, hol van a határ a biztonságos edzés és a szív túlterhelése között. A szívveréskor keletkező elektromos jelek vizsgálatával a HeartBit eszköz észreveszi az aritmia, pitvarfibrilláció és más rendellenességek jeleit. A fejlesztők elsődleges célja, hogy a HeartBit már a veszély első jelekor figyelmeztesse a használóját. Mindemellett a terhelés optimalizálásával az edzések hatékonysága is javítható. A HeartBit algoritmusa mesterséges intelligencia bevonásával a felhasználók fizikai állapota, sportolási szokásai és az időjárási körülmények figyelembevételével személyre szabott edzéstervet kínál a sportoláshoz.

A HeartBit céljainak eléréséhez megfelelő technológiai partnerre volt szüksége, ezért léptek együttműködésre az IBM-mel. Az adatokat az IBM Watson IoT Platform bevonásával elemzi a rendszer, így kínálnak személyre szabott edzéstervet minden felhasználó számára.

A terméket profi sportolók bevonásával fejlesztették, de nemcsak nekik szánják. A szív védelme, valamint az edzések hatékonyságának optimalizálása ugyanúgy fontos a sporttevékenységeket folytató amatőrök számára is. A HeartBit fejlesztése során olyan eszköz megalkotása volt a cél, amely a legfejlettebb technológiát teszi elérhetővé mindenki számára, legyen akár olimpikon, akár lelkes amatőr.

A HeartBit a világ első, három-elvezetéses bipoláris EKG mérésre alkalmas rendszere, amely egy kényelmes és funkcionális fitnesztopba integrálva működik. Segít a felhasználónak a mindennapi edzések során, a maximális fizikai teljesítőképesség elérésében, miközben a biztonságos zónában tartja a szív működését. A HeartBit okos technológiája és az azon alapuló alkalmazása kompatibilis az iOS és Android rendszerekkel. Személyes adatok betáplálásával az alkalmazás testre szabható. Az adatok megadását követően a HeartBit személyre szabott edzéstervet készít. A magas frekvenciájú mintavételezési/mérési rendszere lehetővé teszi az adatok valós idejű kiértékelését a készülékbe integrált egyéni EKG hullámforma analízisnek köszönhetően. A HeartBit a fizikai terhelés előtt és után is értékeli a mért EKG adatokat. Ezen információk alapján a készülék javaslatot tesz az edzések között szükséges regenerálódási időtartam mértékére. Közvetlen visszajelzést ad viselője aktuális fizikai állapotáról és lehetővé teszi a felhasználó számára az egészségügyi adatok exportálását is.

HeartBit

Az eszközök feltalálója és vezető-fejlesztője Dr. Kozmann György professzor, aki több mint 50 éves nemzetközi tudományos kutatási tapasztalattal rendelkezik a fizika, a biológia és az informatika területén.

A HeartBit fejlesztői csapatának komoly tapasztalatai vannak a testfelület-leképezés, a fiziológiai érzékelők, a kommunikációs technológia és a mobil alkalmazások területén.

A vállalat szorosan együttműködik a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központ – Kardiológiai Bioelektromos Képalkotó Kutatólaboratóriumával.

Korábbi sikeres találmányuk a Wiwe, a kisméretű személyes EKG készülék, amivel orvosi segítség nélkül kiértékelhető klinikai szintű EKG mérhető.

Forrás: http://www.magyar-elektronika.hu/10005-tartalom/2372-szivugyunk?fbclid=IwAR1WbEV_xUjsO5ERJXU3qYNE34QLgzWn54VjhD-qy9PKssjplb_cSm_s8LY